Alternatief voor Spotnet: Spotweb, NZBServer of Spotlite?

Spotnet combineert de twee kerntaken bij het gebruik van Usenet (zoeken, én downloaden) in één handige tool. Toch kun je soms niet alles via Spotnet vinden of download je liever geen programma op je desktop. Zoek je een goed alternatief voor Spotnet? We hebben een aantal uitstekende alternatieven voor beide kerntaken op een rijtje gezet

Spotweb: de online versie van Spotnet

nzbserver spotweb spotnet alternatief

Achter Spotnet draait een protocol dat de bestanden categoriseert en indexeert in zogenaamde ‘spots’ (of .NZB-bestanden) die je dan makkelijk kan downloaden.

Er is een online versie van Spotnet, genaamd Spotweb. Via Spotweb kun je eenvoudig zoeken én downloaden van usenet. Het is vrij beschikbare software dat op alle bekende platforms (Windows, Mac, Linux) draait, waardoor het bijvoorbeeld ook op je NAS (QNAP of Synology) kan worden gezet. Je kunt dus je eigen Spotweb ‘hosten’ en daarmee automatisch bestanden zoeken en downloaden.

Online zoeken op Usenet met NZBServer

In plaats van Spotweb zelf te downloaden kun je ook gebruiken maken van sites die (delen van) usenet indexeren. Zo kun je bestanden op usenet zoeken, gewoon via de browser. Enkele van deze sites draaien zelf op Spotweb:

NZBserver.com: de bekendste usenet search engine

Toch wel de bekendste usenet zoekwebsite is nzbserver.com. De interface is erg herkenbaar als je Spotnet (of Spotweb) kent: nzbserver is een online variant van Spotweb.

NZBServer voordelen: razendsnel en hoge retentie

Je kan op nzbserver razendsnel zoeken naar bestanden: van muziek en films tot software. Er zijn vele verschillende categorieën waarin bestanden staan die soms 7 jaar oud zijn. Veel gratis nieuwsservers bieden vaak niet diezelfde ‘retentie’ en je kan daar dus geen bestanden downloaden die zo oud zijn. Zelfs de meeste payservers (betaalde usenet nieuwsservers) zijn maar zelden in staat om 7 jaar oude bestanden te downloaden. Het aanbod op nzbserver.com is hierdoor uitstekend.

NZBServer nadelen: geen newsreader

Er zijn wel enkele nadelen aan websites zoals NZBServer.com waar je alleen kan zoeken. Zo heb je bijvoorbeeld altijd nog steeds een “newsreader” nodig, oftewel: een programma waarmee je de bestanden kan downloaden.

De ‘spot’ (of het .nzb-bestand) dat je download van NZBserver of vergelijkbare sites vertelt je downloadprogramma slechts wáár hij de doelbestanden kan vinden, maar het is dus niet de serie of game zelf. Om de bestanden vervolgens te downloaden heb je een apart download programma nodig, zoals Grabit of nzbget.

NZBserver alternatieven

Naast NZBServer zijn er enkele andere usenet search websites waar je alleen kan zoeken (en niet kan downloaden). Er is meestal geen beschrijving en/of geen afbeelding van de downloads. De meest gebruikte is binsearch.info, maar een andere bekende nzb search website is nzbindex.com. Wij vinden ze alleen minder overzichtelijk dan nzbserver en Spotweb.

Zoeken op Usenet websites en forums

Enkele jaren geleden waren er veel usenet forums waar van alles te zoeken en downloaden was. Op deze centrale forums deelden tien- tot honderduizenden leden dagelijks bestanden met elkaar. De grote fora zijn echter allemaal gesloten door de autoriteiten. Er zijn momenteel enkele piepkleine usenet forums maar die bieden bijna geen bestanden aan en zijn hierdoor de moeite nauwelijks waard.

Veel mensen kiezen daarom voor een betaalde usenet provider. Hiermee krijg je toegang tot alle decentrale nieuwsgroepen die hun bestanden op usenet aanbieden. Met een betaalde provider kun je vaak ook veel sneller downloaden en het biedt interessante voordelen als gratis VPN.

Wil je wel alle bestanden kunnen vinden, en snel kunnen downloaden?
Probeer dan gratis Eweka!


Eweka is de beste usenet provider, punt uit. Hiermee kun je veel sneller downloaden, en echt bijna alles is te vinden (retentie >4,100 dagen). Met gratis proefperiode!

Zoeken op usenet via de desktop: Spotlite

Zoek je een alternatief voor Spotnet? En wil je gewoon op je desktop (Windows of Mac) zoeken naar bestanden op Usenet? Met dit handige programma kan je eenvoudig op usenet zoeken. Als je iets hebt gevonden, download je met Spotlite het nzb-bestand.

Spotlite lijkt erg op Spotnet, alleen kan je er niet mee downloaden. Je zult dus naast Spotlite ook een downloadprogramma als GRABit of NZBget moeten gebruiken. Nadat je via Spotlite het nzb-bestand hebt gedownload is jet een kwestie van wachten tot je downloadprogramma de film, serie of game heeft gedownload.

Spotnet alternatief zonder usenet?

Downloaden via usenet is natuurlijk niet de enige manier om te downloaden. Vroeger gebruikten mensen Kazaa, Napster en DC++. Ook bittorrent was erg geliefd. Veel mensen downloaden nog steeds torrents. Opzich is het net zoals downloaden uit nieuwsgroepen een uitstekende manier om te downloaden. Je moet alleen op een aantal dingen letten om te zorgen dat je PC niet in een nest vol virussen verandert.

NZBserver alternatief

NZBserver is een website waar je terecht kunt voor multimedia in nieuwsgroepen. NZBserver is dus een website, geen programma. Alternatieven voor NZBserver zijn er ook te vinden. Dit zijn zowel programma’s als websites. Zo is bijvoorbeeld NZBindex.nl een website alternatief. Je hebt bij deze website wel minder overzicht dan bij NZBserver. Een andere website die je als alternatief voor NZBserver kunt gebruiken is NZBstars.com. Het nadeel hier is een overvloed aan advertenties. Dit alternatief lijkt heel erg op NZBserver, maar heeft minder aanbod, minder updates en dus meer reclames.

Je kunt ook een NZBserver alternatief zoeken in een programma. De beste opties hiervoor zijn Spotnet en Spotlite. Dit zijn in principe dezelfde programma’s, maar voor andere besturingssystemen. Spotlite is een programma dat bedoeld is voor Mac, waar Spotnet juist gemaakt is voor Windows. Dit zijn dus programma’s die je installeert op je laptop of pc in plaats van websites, maar wel een alternatief bieden voor NZBserver.