Spotnet Online

Spotnet online: alles wat je moet weten

Als je het meeste uit Usenet wilt halen, is Spotnet het programma dat je nodig hebt. Dit programma stelt je in staat om nieuwsgroepen eenvoudig te doorzoeken, op zoek naar de bestanden die je nodig hebt. Dankzij de handige filters kun je tegenwoordig doorgeven of je bijvoorbeeld op zoek bent naar een film of muziek. Zo voorkom je dat je een hoop bestanden ziet waar je niets aan hebt. Maar Spotnet is een programma dat je moet installeren, waardoor het alleen gebruikt kan worden voor één specifieke computer. Is er een alternatief? Is er zoiets als Spotnet online? En hoe bruikbaar zijn deze online varianten?

Spotnet online: is er een online variant van Spotnet?

Spotnet is een programma dat je moet installeren. Dit houdt in dat je op de specifieke computer of laptop waarop je Spotnet geïnstalleerd hebt gebruik kunt maken van dit programma, maar niet op een computer of laptop waarop dit programma niet aanwezig is. Onhandig, en tegenwoordig moet dat toch echt anders kunnen. Immers heb je tegenwoordig de mogelijkheid om altijd en overal bij je bestanden te kunnen via Cloud platformen. Is zoiets dergelijks ook mogelijk voor Spotnet?

Als je al wel eens gebruik hebt gemaakt van Spotnet, ben je waarschijnlijk wel bekend met het NZB bestand. Deze stelt jou in staat om bestanden met andere te delen via Usenet. Inmiddels is er ook een centrale plek waar je al deze NZB bestanden kan doorzoeken: NZBServer. De site heeft voor elke Spotnetgebruiker een herkenbare interface: NZBServer is Spotnet online! Aan de achterkant maakt de site gebruik van Spotweb. Spotweb is een web-based Spotnet viewer en zoekmachine.

Het voordeel van Spotweb is dat het een script is dat je zelf kunt draaien. Dat kan op een desktop, maar ook op een NAS (zoals QNAP of Synology) of op je eigen server. Echter vergt Spotweb de nodige ervaring: als toegankelijk kun je het niet omschrijven. Voor de casual Usenet-gebruikers voldoet Spotnet dan ook gewoon.

Spotweb installeren

Als je Spotweb downloadt en op je eigen server installeert, heb je drie keuzes die je kunt maken:

• Je installeert Spotweb zodat het alleen voor privé gebruik ingezet kan worden. Niemand anders kan gebruik maken van jouw versie van Spotweb. Je stelt bijvoorbeeld een wachtwoord in dat je met niemand anders deelt.
• Maar het is ook mogelijk om Spotweb te delen met anderen. Tijdens het installeren van deze applicatie heb je de mogelijkheid om een wachtwoord in te stellen. Dit wachtwoord kun je delen met anderen, zodat ook zij toegang krijgen tot jouw Spotweb.
• Tot slot is het mogelijk om Spotweb zo in te stellen dat het publiekelijk gebruikt kan worden. Dit is de variant van Spotweb die je krijgt wanneer je gebruik maakt van een NZB Server.

NZB Server is een Usenet website die voorzien is van de gehele database van Spotnet. Deze wordt continu up to date gehouden. Het is eigenlijk te zien als de Google van Spotnet. Je doorzoekt de nieuwsgroepen om vervolgens eenvoudig en snel de NZB bestanden te downloaden. Deze online Spotnet database is bijzonder uitgebreid en biedt een zeer lange retentie: de aangeboden bestanden zijn soms meer dan 7 oud (dat is vaak ouder dan de meeste betaalde usenet providers). Vervolgens download je de spot (of het NZB-bestand) naar je desktop, waar je met een downloadprogramma zoals Grabit of Spotnet de achterliggende bestanden kan downloaden.

Als je je eigen Spotweb-instantie draait dan heb je de mogelijkheden om de achterliggende bestanden direct naar de server te downloaden. Als je Spotweb installeert op je NAS, dan heb je bijvoorbeeld direct alle bestanden op je mediaspeler staan en kun je de gedownloade series en films direct afspelen op je TV. Omdat je via Spotweb automatisch kan zoeken naar nieuwe releases kun je vaak op dezelfde dag nog genieten van een nieuwe aflevering van je favoriete serie.

Voorwaarden Spotnet online

Spotnet online varianten zoals Spotnet of een NZB Server hebben als nadeel dat ze minder toegankelijk zijn voor de casual gebruiker. Het zijn dan ook vooral interessante alternatieven voor de frequente gebruiker van Usenet. Omdat het een variant is van Spotnet, gelden dezelfde voorwaarden. Het is dus ook gratis om te gebruiken, waarbij gebruik gemaakt kan worden van EU servers en SSL. De hoeveelheid nieuwsgroepen en connecties zal afhankelijk zijn van de provider die je hebt. Let op: om toegang te krijgen heb je wel een payserver nodig. Hier zijn kosten aan verbonden. Lees je goed in over payservers, zodat je een kwalitatief goede kunt vinden tegen een scherpe prijs.

Leave a Reply