Hoe werkt downloaden via Spotweb?

Heb je een Usenet provider gevonden die aan jouw wensen voldoet? Dan is de volgende stap om een programma te vinden waarmee jij bestanden uit nieuwsgroepen kunt downloaden. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor en Spotweb is een van je opties. Spotweb is de online versie van Spotnet: Spotweb is een open-source software. Maar wat houdt dit precies in, hoe werkt Spotweb en hoe werkt downloaden via deze website? Hier vind je alle belangrijke informatie over Spotweb.

Maak kennis met Spotweb

Spotweb is een open-source programma dat je kunt installeren op een server of een PC. Je hebt drie verschillende opties bij Spotweb:
1. Privé: je installeert het programma voor eigen gebruik en dit betekent dat niemand anders er gebruik van kan maken.
2. Gedeeld: bij de installatie kun je kiezen voor het instellen van een wachtwoord. Mensen die het wachtwoord weten kunnen inloggen en gebruik maken van het programma.
3. Publiek: hierbij wordt Spotweb geïnstalleerd voor algemeen gebruik. Iedereen kan er gebruik van maken.

Hoe werkt Spotweb?

Spotweb staat bekend als het web-based alternatief voor Spotnet. Deze software is door de makers van Spotnet beschikbaar gesteld. Het verschil is dat je geen programma hoeft te installeren om er gebruik van te kunnen maken. Spotweb is gemaakt om er online mee te kunnen werken. Dit kun je doen nadat je de software op de server hebt geïnstalleerd. Dit kan met je eigen computer.

Vanuit Spotweb kun je zoeken naar nzb-bestanden die je nodig hebt om andere bestanden te kunnen downloaden. In de meeste gevallen heb je meerdere programma’s nodig voor deze downloads. Spotweb biedt de mogelijkheid om online de beschikbare spots te vinden. Dit is alvast de eerste stap in het downloaden van bestanden. Verderop lees je meer over de verschillen en overeenkomsten tussen Spotweb en NZB Server.

De Spotweb handleiding

Wil je weten hoe je Spotweb kunt gaan gebruiken en hoe de installatie te werk gaat? Het is goed om te weten dat je meerdere onderdelen nodig hebt om gebruik te kunnen gaan maken van Spotweb: Spotweb zelf en Xampp. Xampp is een programma die ervoor zorgt dat je de software kunt gaan instellen en configureren, zodat je er gebruik van kunt gaan maken. Beide programma’s hoeven niet op de computer zelf geïnstalleerd te worden. Hier lees je de handleiding voor het installeren van Spotweb op je computer.

Een eerste en belangrijke stap is het pakket van Xampp uitpakken en op de schijf zetten. Dit pakket (een .zip-bestand) heb je nodig om Spotweb vervolgens te configureren. Op deze manier ontstaat er een server die je gebruikt voor het online benaderen van de software. Spotweb staat daardoor niet op de computer, maar op de server. Het stappenplan voor installeren van Spotweb vind je hier:

Stap 1: Xampp uitpakken

De eerste stap is het uitpakken van het .zip-bestand van Xampp. Pak het bestand uit naar C:\xampp of een andere soortgelijke naam. De installatie van Spotweb begint met het uitpakken van dit bestand. Hoewel er eigenlijk geen sprake is van een installatie, krijg je in ieder geval te zien hoe je de bestanden goed kunt plaatsen en de server op de juiste manier kunt configureren.

Stap 2: Map aanmaken voor Spotweb

Ten tweede ga je een nieuwe map aanmaken voor Spotweb. Gebruik bijvoorbeeld \xampp\htdoc\spotweb, binnen de map die je hebt aangemaakt voor het plaatsen van de Xampp bestanden. Zo blijft alles overzichtelijk en op dezelfde plek.

Stap 3: Het overzetten van de bestanden

Wanneer je deze map hebt aangemaakt is het tijd voor de volgende stap: het verplaatsen van de bestanden van Spotweb naar de net aangemaakt map. Het gaat hier om alle bestanden uit de download van Spotweb.

Stap 4: Het openen en starten van Xampp

Stap 4 bestaat uit het openen en starten van Xampp. Dit doe je als volgt: start \xampp\xampp-control.exe. Wanneer je dit doet opent er een scherm waar je de volgende termen in ziet staan: Apache en MySQL. Hier kun je vervolgens op Start klikken om verder te gaan.

Stap 5: Het aanmaken van een nieuwe database

Bij de volgende stap ga je naar je internetbrowser. Hier surf je naar het volgende adres: http://127.0.0.1/phpmyadmin’. Hier ga je naar ‘databases’: daar vul je onder ‘Nieuwe database aanmaken’ Spotweb in. Druk vervolgens op de knop om deze verandering te bevestigen.

Stap 6: Het doorlopen van de wizard

Stap 6 is het surfen naar een andere website: http://localhost/spotweb/install.php’. Hier opent een wizard die je kunt gebruiken om soepel door de installatie heen te komen.

Stap 7: Het updaten van de database

Nu is het tijd om de database te updaten. Hiervoor moet je het volgende doen: open ‘\xampp\htdocs\spotweb\retrieve.php’ met ‘\xampp\php\php.exe’.

Stap 8: Het surfen naar Spotweb

De laatste stap in de installatie van Spotweb is het surfen naar Spotweb. Dit doe je als volgt: je surft naar een van de volgende websites: ‘http://127.0.0.1/spotweb/‘ of ‘http://jouwserver/jouwdir/‘. Zo surf je naar Spotweb: de online variant van de Spotnet software. Gebruik Spotweb voor het downloaden van allerlei bestanden: van films en muziek tot programma’s.

Extra tip voor gebruik van Spotweb

Wellicht wil je niet dat anderen zien waar je Spotweb voor gebruikt. In dit geval kun je er voor kiezen om een VPN aan te schaffen. VPN staat voor Virtual Private Network en hiermee maak je jouw IP-adres onzichtbaar. Op deze manier is niet te achterhalen welke data je binnenhaalt om dat alles versleuteld is. Er zijn diverse soorten VPN’s beschikbaar en het is aan jou om te bepalen waar je gebruik van gaat maken.

Sportweb is NZB Server

Wanneer je op zoek bent naar manieren voor het downloaden van programma’s of bestanden zul je ontdekken dat Spotweb niet je enige optie is. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Spotnet, maar ook voor NZB Server. NZB Server lijkt misschien een totaal ander programma, maar er zijn wel degelijk overeenkomsten. Sterker nog: NZB Server draait op Spotweb en dit betekent dat het in wezen hetzelfde is. NZB Server werkt dankzij Spotweb en daarnaast hebben de medewerkers van Spotweb de website zo ingesteld dat deze door iedereen bezocht kan worden. NZB Server kan dus een nog beter toegankelijke manier zijn om te downloaden. Als beginner is Spotweb een zeer goede optie; voor mensen die al wat meer thuis zijn in deze wereld is NZB Server ook een prima keuze.

Is Spotweb illegaal?

Je wilt natuurlijk weten of het gebruik van Spotweb legaal is. Het onrechtmatig publiceren en uploaden van beschermde bestanden met auteursrecht is altijd al verboden geweest. Dit geldt sinds 2014 ook voor films, series en muziek voor eigen gebruik. Er zijn via Spotweb niet veel rechtenvrije mediabestanden in de omloop: het gebruik van dit netwerk is dan ook zeer omstreden. Gebruikers van Usenet zijn illegaal bezig wanneer zij auteursrechtelijke bestanden uploaden en dus aanbieden. Het is dan ook niet voor niets dat veel gebruikers van Spotweb en andere Usenet programma’s anoniem willen blijven door een VPN te gebruiken.

Wat je moet weten over het gebruik van Spotweb

Met de Spotweb handleiding kun je gaan ontdekken hoe deze software precies werkt en hoe je daar gebruik van kunt maken. Zorg voor een webserver of NAS-server waarmee je bestanden kunt downloaden. Vanuit Spotweb is het zoeken naar nzb-bestanden goed mogelijk: hiermee kun je weer andere bestanden gaan downloaden. Spotweb biedt je de tools voor het zetten van de eerste stap in het downloaden van allerlei bestanden.

Leave a Reply