Is downloaden via NZB Server legaal?

Wanneer je nieuw bent in de wereld van downloaden en Usenet, is het goed om te weten wat je mogelijkheden zijn, maar ook of je niet illegaal bezig bent. Niet iedereen is op de hoogte van de opties met Usenet. Toch heb je met deze software de mogelijkheid om allerlei bestanden te kunnen downloaden. Denk hierbij aan films, muziek of een programma. Een van de programma’s waarmee je kunt downloaden is NZB Server. Maar is het downloaden via NZB Server legaal of overtreed je hiermee een wet? Hier lees je alles over NZB Server en of downloaden via dit programma legaal is of niet.

Meer over NZB Server

NZB Server is een van de vele online indexers waar je erachter kunt komen wat er gespot en gepost is in de nieuwsgroepen. Er zijn softwares die je moet installeren op je pc, maar je kunt ook kiezen voor een online versie. NZB Server is een website waar je nzb-bestanden op zoekt. Vervolgens heb je vaak weer andere programma’s nodig om het bestand te kunnen downloaden, uitpakken en te gaan gebruiken. Een aantal andere indexers waar je uit kunt kiezen zijn Spotnet en Spotweb en SpotLite.

NZB Server is een website die wordt onderhouden door een aantal mensen. Zij maken hier geen winst mee: met name omdat er op de website niet geadverteerd wordt. Dit is dan ook de reden dat NZB Server met enige regelmaat offline is. Er is dan onderhoud gaande waardoor de website goed kan blijven werken. Veel mensen die NZB Server gebruiken kiezen in dit geval dan voor een alternatief, zoals SpotLite of NZBStars.

NZB Server: legaal downloaden

Je wilt natuurlijk weten of het legaal is om te downloaden via NZB Server. Daar vallen een aantal dingen over te zeggen. Het downloaden van Usenet is legaal als thuiskopie. Dit betekent dat je de gedownloade bestanden via NZB Server niet verder mag verspreiden. Wie het materiaal download van Usenet, valt onder de thuiskopie regeling. Het is bij Usenet alleen mogelijk om te downloaden en er is dus geen sprake van verplichting voor het uploaden van torrentbestanden. Dit zorgt direct ook voor een veilig gevoel tijdens het gebruik van NZB Server. Wanneer je als gebruiker films en muziek download, blijf je binnen de grenzen.

Wanneer ben je wel illegaal bezig?

Je bent wel illegaal bezig op het moment dat je het materiaal dat beschikbaar gesteld wordt op NZB Server uploadt. Het uploaden naar een nieuwsserver als NZB Server valt onder de ‘openbaarmakingshandeling’ van artikel 12 Auteurswet. Hiermee is er dus sprake van inbreuk op het auteursrecht. Het aanbieden van nzb-bestanden is dus mogelijk illegaal. Of dit ook daadwerkelijk zo is, hangt ook af van het soort materiaal dat wordt aangeboden en de intentie van de beheerders van websites als NZB Server.

Zo werkt downloaden via Usenet

Zoals je weet is NZB Server een van de nieuwsservers van Usenet waar je gebruik van kunt maken. Maar hoe werkt het precies wanneer je een film, muziek, een software of programma wilt downloaden? Via NZB Server zoek je naar een nzb-bestand die je vervolgens wilt gaan downloaden. Je hebt hiervoor wel een speciaal download programma nodig. Denk aan programma’s als Grabit of nzbget. Hier laadt je het bestand en kun je deze snel downloaden en gaan gebruiken.

Het is betrekkelijk eenvoudig om te gaan downloaden. Onder andere Spotweb is een makkelijke manier om diverse soorten content te downloaden op je pc. Je kunt daarnaast ook kiezen voor Spotweb; de web-based versie van Spotnet. Maar ook NZB Server behoort tot je mogelijkheden. NZB Server biedt de mogelijkheid om naar nieuwe en oude posts te zoeken, in slechts een aantal seconden. Zo zoek je gemakkelijk en snel naar specifieke bestanden of bestandstypen. Je hoeft bij NZB Server niets te installeren en dat is een van de voordelen. Het is zo geïnstalleerd dat het voor iedereen openbaar is en dat maakt NZB Server enorm populair onder haar gebruikers.

Aandachtspunten bij het downloaden via NZB Server of andere servers

Downloaden via NZB Server en andere Usenet servers is populairder dan ooit. En nu je weet dat downloaden via NZB Server niet illegaal is, is het goed om te kijken wat je mogelijkheden zijn op dit gebied. Het is belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Zo kan het slim zijn om te kiezen voor een VPN, een Virtual Private Network. Hiermee wordt de data van en naar jouw IP-adres versleuteld en kun je veilig internetten en downloaden zonder beperkingen. Daarnaast is het ook slim om te kijken naar eventuele andere opties op het gebied van nzb-bestanden downloaden. Wellicht is een andere website of software een betere optie voor jou. Er zijn genoeg mogelijkheden en het is aan te raden om van tevoren goed te kijken naar wat voor jou de beste keuze is.

Leave a Reply