Gratis nieuwsgroepen (payserver) voor Spotnet

Downloaden met spotnet? Dat is een handige manier om te downloaden. Er zijn steeds meer mensen die films en muziek downloaden uit usenet nieuwsgroepen, en meestal kiezen ze voor Spotnet. Naast de gewone versie van spotnet classic (de desktop versie) is er spotnet online, dat eigenlijk Spotweb heet. Weet je nog niet hoe je moet downloaden met programma’s zoals Spotnet? Bekijk dan deze pagina en de links naar informatieve usenet websites, kies een usenet provider (of “payserver”) en je bent binnen 30 minuten aan de slag!

Achtergrond: Spotnet, Spotweb en usenet forums

Mensen downloaden inmiddels als meer dan 20 jaar uit nieuwsgroepen. Eerst hadden ze een langzame verbinding en haalden ze alleen ebooks en losse mp3 nummers binnen. Tegenwoordig hebben mensen zulke snelle verbindingen dat ze binnen een uurtje 5 hele DVD’s kunnen downloaden. Er zijn verschillende manieren om te downloaden uit usenet nieuwsgroepen.

De meeste mensen gebruiken Spotnet classic om op Usenet bestanden te zoeken en te downloaden. Er is ook een Spotnet 2.0 maar die bevat naast een aantal verbeteringen ook veel advertenties: de keuze is aan jou.  Om Spotnet te kunnen gebruiken heb je naast het programma slechts 1 ding nodig, een newsserver (of payserver, of Usenet provider). In het Nederlands noemt men een newsserver een nieuwsserver.

Gratis usenet provider (of payserver)

gratis nieuwsserver voor spotnetZoals met veel zaken in het leven kan je geen gratis nieuwsserver krijgen. Men noemt een nieuwsserver ook wel een payserver, aangezien je er praktisch altijd voor moet betalen. Gelukkig zijn er manieren om toch gratis usenet te gebruiken: namelijk via een gratis trial van een nieuwsserver.

In zowel Nederland als in de rest van de wereld zijn er verschillende Usenet providers. Die bieden payservers aan, waarmee je anoniem kan downloaden met Spotnet. Sommigen van die usenet providers kosten 3 euro terwijl anderen er zo 30 euro per maand voor durven te vragen. Een goede nieuwsserver hoeft in onze ogen niet meer dan ongeveer 10 euro te kosten. De gemiddelde prijs is trouwens 5 euro per maand, dus dat valt nog wel mee.

Zoals gezegd hoef je niet per se te betalen voor nieuwsservers. Er zijn heel erg veel usenet providers die allemaal op zoek zijn naar meer klanten. Hoewel ze kunnen adverteren is geen betere manier om klanten te binden dan mensen echt gebruik te laten maken van hun diensten.

Dus bieden ze gratis nieuwsservers aan. Ze laten iedereen, in de hoop dat ze misschien ooit klant worden, een gratis nieuwsserver proberen. En dat is een groot voordeel: je kan namelijk bij deze usenet providers een gratis nieuwsserver proberen. Meestal laten ze je dan een week gratis downloaden, soms slechts een paar uur. Maar er zijn ook usenet providers die je zo een paar weken voor niets laten downloaden.

Beste payserver/usenet providers

De beste payserver providers laten nieuwe klanten een goede payserver gratis testen. Waarom? Ze hopen dat je inziet dat hun payserver snel en betrouwbaar is en dat je er echt dag en nacht van alles mee kan downloaden. Ze bieden niet direct een jaarabonnement aan maar geven je de kans om eerst te kijken hoe het bevalt. Naar onze ervaring zijn dit enkele van de beste payserver providers die je kan vinden.

  1. Eweka is een oude Nederlandse provider, erg snel, fijne klantenservice en 1 week gratis testen. Daarna slechts €7,00 per maand. Hoge retentie, >4,000 dagen.
  2. Pure Usenet, een Nederlandse provider die bekend staat als de goedkoopste payserver provider. Kost €5,97 per maand, retentie van >3,100 dagen.
  3. XLned, dit is de goedkoopste usenet aanbieder (bij Lite/Basic), die erg geschikt is voor mensen soms downloaden. Kost €2,24 of €4,49 per maand, relatief lage retentie met 2,000 dagen
  4. Usenet Server staat bekend als een van de beste usenet providers ter wereld. $7.95 per maand, >4,200 dagen retentie en gratis VPN.

Naast een hogere retentie en hogere downloadsnelheden bieden premium-payservers ook extra services aan zoals een gratis VPN. We hebben al deze extra services op een rijtje gezet zodat jij de beste keuze kan maken voor een payserver met de services die het beste bij jou passen.

Nadat je je hebt ingeschreven voor een payserver krijg je tijdelijke logins. Die bestaan uit een gebruikersnaam, een wachtwoord en een usenet adres. Deze gegevens heb je nodig om Spotnet te kunnen gebruiken.

Spotnet installeren: payserver instellen

Heb je Spotnet gedownload, geinstalleerd en beschik je over de gebruikersgegevens van je gratis nieuwsserver of payserver? Dan kan je beginnen. Allereerst moet je Spotnet openen en vervolgens zal het programma direct vragen om je nieuwsserver gegevens. Als je de gegevens hebt ingevoerd, zal Spotnet alles wat je kan downloaden gaan opzoeken. Na de eerste installatie van Spotnet kan dit helaas erg lang duren. Maar, hoe langer, hoe beter, want dat betekent dat je veel meer kan downloaden. Duurt het erg kort, slechts een uurtje of zo? Meestal heb je dan een slechte nieuwsserver, waar je niet zoveel mee kan downloaden. Dat komt omdat alle payservers hun eigen ouderdomsgrens of ‘retentie’ hanteren: de maximale ouderdom van de usenetbestanden die ze indexeren. Met een goede payserver kan het soms wel uren duren voordat Spotnet klaar met het ophalen van de complete database die je payserver kan vinden.

Spotweb, een gratis alternatief voor Spotnet?

We hebben het al kort genoemd: naast Spotnet op de desktop is er ook een online versie van Spotnet: Spotweb. Veel bekende usenet sites zoals nbzserver.com draaien bijvoorbeeld op Spotweb. Ook kun je Spotweb hosten op je eigen server en zelfs op je mediaspeler of NAS van QNAP of Synology. Hoewel het gebruik van Spotweb gratis is en je gratis kan zoeken op Usenet heb je nog steeds een payserver of nieuwsserver nodig om te kunnen downloaden. Spotnet combineert die twee functionaliteiten in 1 programma, maar zelfs dan kom je er niet onderuit om een abonnement (of gratis trial) af te sluiten voor een Usenet provider.