Sabnzbd: hoe werkt het en wat zijn alternatieven?

SABnzbd is een open source programma waarmee je nzb bestanden kunt downloaden. SANnzbd werkt via je browser en kun je dus gebruiken vanaf je internet webpagina. Je kunt SABnzbd installeren op verschillende systemen. Het is geschikt voor zowel Windows als Mac en kan ook op Linux systemen geïnstalleerd worden. Met SABnzbd kun je nzb bestanden laden. Vervolgens worden via usenet de juiste bestanden gevonden. Je kunt de nzb bestanden bij SABnzbd vinden via Spotnet of Spotlite. Spotnet is voor Windows en Spotlite is voor Mac.

Review

SABnzbd is open source software en bied je dus ook de mogelijkheid zelf te coderen. Dat kan voor sommige mensen prettig zijn, voor anderen vervelend en voor sommigen doet dat er helemaal niet toe. Er wordt online weinig negatief over gepraat in ieder geval. Hoewel de reviews minimaal zijn, is het merendeel overwegend positief. Op Tweakers heeft SABnzbd een score van 5 sterren, het maximaal haalbare. Daarbij worden nooit 3 sterren of minder gegeven. Dat maakt dus duidelijk dat het leeuwendeel van de gebruikers positief is, hoewel er erg weinig reviews zijn die dit resultaat opleveren. Je kunt je dus afvragen hoe betrouwbaar deze informatie is.

Dat de score hoog is en alle reviews van SABnzbd positief zijn, wil niet direct zeggen dat het een perfect programma is. Er worden natuurlijk ook continu updates uitgevoerd om het programma te verbeteren. Dit kan altijd bugs opleveren na een nieuwe update, maar die worden vaak ook weer op korte termijn opgelost. Een minpunt dat genoemd wordt, is dat SABnzbd meer snelheid wegneemt dan andere vergelijkbare programma’s.

Installatie

Om SABnzbd te installeren ga je naar de website: https://sabnzbd.org/. Hier zie je de downloads voor de verschillende apparaten. Je klikt op de download om het installatiebestand voor jouw apparaat te downloaden. Als deze is gedownload, kun je het bestand aanklikken en de taal selecteren. Hierna moet je akkoord gaan met de licentievoorwaarden en de stappen doorlopen die bij iedere installatie doorlopen moeten worden, zoals de locatie van het programma en de naam van de folder. Als je deze stappen voltooid, is het programma geïnstalleerd en kun je verder met het instellen van SABnzbd.

Handleiding

Wanneer je SABnzbd hebt geïnstalleerd, open je het programma dat zich opent in je voorkeursbrowser. Je zoekt via een usenet van je voorkeur naar het nzb bestand dat je wil hebben. Je kunt het bestand downloaden dat de data beschrijft waar je naar zoekt. Vervolgens zijn er verschillende manieren om het nzb bestand in SABnzbd te krijgen. SABnzbd downloadt daarna het nzb bestand van je usenet provider of providers en kan daarnaast je bestanden verifiëren, herstellen, verplaatsen naar de juiste plek, post-processen of RAR-bestanden uitpakken.

Er zijn zes manieren om je nzb bij SABnzbd te brengen. Je kunt het nzb bestand, ook in .zip, .gzip of .rar, uploaden via je SABnzbd webpagina. Een andere optie is het bestand openen met SABnzbd. Een andere gemakkelijke manier is op de SABnzbd webpagina de URL invoeren van het nzb bestand. Deze manieren zijn vooral handmatig, maar je kunt ook automatische opties instellen. Bijvoorbeeld door een ‘watched folder’. Deze stel je in via de configuratie optie en nzb bestanden worden dan direct herkend. Dit kan ook met de RSS van indexing websites. Tot slot kun je een API van een derde partij instellen die dingen toevoegt aan de wachtrij van SABnzbd.

Alternatief

Alternatieven voor SABnzbd die geschikt zijn voor Windows, Linux en Mac en ook gratis en open source zijn, zijn onder andere JDownloader, NZBGet en HelloNzb. Voor Windows is er daarnaast GrabIt – een freemium platform, GetNZB – een betaalde software of de gratis alt.binz. Software alleen voor Mac vind je bij Hogwasher of Nzbvortex, waarvoor allebei betaald moet worden. Alleen voor Linux is er de gratis URD of gratis en open source Kwooty. Tot slot is Pan geschikt voor zowel Windows als Linux – dit is ook gratis en open source.

Een ander alternief voor downloaden via usenet is het gebruik van NZBserver.com of Spotweb. Hier kun je eenvoudig spots en nzb-bestanden vinden via je browser. Gebruik je liever een programma op je computer? Dan kun je downloaden via Spotnet (Windows) of Spotlite (Mac).

Daarnaast heb je natuurlijk nog de traditionele Peer to Peer download-opties, zoals torrents. Helaas zijn er veel torrent-sites (waarvan de bekendste toch wel The Private Bay is) offline gehaald en worden de zogenaamde release groups actief tegengewerkt door de autoriteiten. Daarnaast is de kwaliteit van de torrents altijd een beetje “hit or miss”: je weet niet of de software of media die je download de juiste is. Of dat er een virus of andere malware in verwerkt zit.

Leave a Reply