Wat zijn nieuwsgroepen?

Ben je nieuw in de wereld van downloads, dan zul je gaan ontdekken dat er meer mogelijkheden zijn dan Bittorrent, Frostwire en Deluge. Het is ook goed mogelijk om via een Usenet provider te gaan downloaden. Je krijgt dan te maken met bepaalde nieuwsgroepen die je vervolgens kunt gaan downloaden. Maar wat zijn deze nieuwsgroepen precies en wat kun je ermee? Natuurlijk wil je ook weten hoe je bepaalde nieuwsgroepen kunt downloaden en of dit legaal is. Hier lees je alle belangrijke informatie met betrekking tot nieuwsgroepen, waaronder de beste Usenet providers voor het downloaden hiervan.

De belangrijkste informatie over nieuwsgroepen

Om te weten wat nieuwsgroepen zijn is het in de eerste plaats belangrijk om te weten waar ze vandaan komen. Je kunt nieuwsgroepen vinden op Usenet: een wereldwijd netwerk voor uitwisseling van berichten en bestanden tussen gebruikers. De berichten worden in specifieke nieuwsgroepen geplaatst. Een nieuwsgroep richt zich dus op een specifiek onderwerp. Nieuwsgroepen kun je dus eigenlijk zien als bepaalde onderwerpen die vervolgens weer hiërarchisch zijn ingedeeld.

Nieuwsgroepen bevinden zich op een server of op een netwerk van servers. Er zijn servers waar je gratis toegang tot hebt, maar er zijn ook servers waarbij je een abonnement moet afsluiten om hier gebruik van te kunnen maken. Bij de bestanden die je kunt downloaden kan het gaan om films en muziek, maar ook om spellen, software, programma’s of besturingssystemen.

Hoe werkt downloaden van nieuwsgroepen?

Zoals je net hebt gelezen kun je nieuwsgroepen vinden op een server of een netwerk van servers. In sommige gevallen gaat het om programma’s die je apart installeert, maar er zijn ook websites waar je de nieuwsgroepen kunt vinden. Via een apart downloadprogramma kun je de bestanden vanaf een server gaan downloaden op je computer. Hoe snel dit gaat en met hoeveel gemak is afhankelijk van de server die je gebruikt, maar ook van het downloadprogramma.

Wil je weten welke servers je kunt gebruiken wanneer je bepaalde nieuwsgroepen zoekt en deze bestanden wilt gaan downloaden? Hier vind je een overzicht van een aantal populaire mogelijkheden die vandaag de dag nog steeds veel worden gebruikt. Zo weet je wat je opties zijn en kun je een van deze servers raadplegen voor nieuwsgroepen.

Spotnet

Spotnet is een van de meeste bekende programma’s van Usenet dat wordt gebruikt voor het downloaden van bestanden. Je moet dit programma installeren op je computer: hiervoor heb je een Windows computer nodig. De content van de verschillende servers verschillen niet veel; meestal zijn er wel verschillen in de layout van het programma of de website en is daarnaast ook het gebruiksgemak anders. Spotnet is nog altijd een populaire optie, maar staat wel bekend om de lage downloadsnelheid en daarnaast kun je alleen recente spots downloaden.

SpotLite

Heb je geen Windows maar Mac en wil je gebruik maken van nieuwsgroepen? Dan is SpotLite een goede optie. Dit programma is een lichte versie van Spotnet: het is erg snel, heeft weinig tijd nodig voor downloads en is dus beschikbaar voor Mac. Je moet SpotLite wel eerst installeren voordat je het kunt gaan gebruiken. SpotLite is voor het zoeken naar spots (downloads). Wanneer je een spot wilt downloaden moet je eerst het nzb-bestand downloaden en laden in het speciale downloadprogramma (Grabit of SABnzbd).

NZB Server

Een mooi alternatief voor Spotnet en SpotLite is NZB Server. Dit is een website waarmee je bestanden kunt opzoeken. NZB Server werkt op Spotweb en heeft dan ook veel overeenkomsten met dit web-based alternatief van Spotnet. Vervolgens kun je deze met een speciaal downloadprogramma zoals Grabit of SABnzbd laden en downloaden naar je computer. Het voordeel van NZB Server is dat het een snelle website is waarmee je zowel nieuwe als oude spots kunt downloaden. Wel is deze website regelmatig offline vanwege onderhoud. De website is gratis en kan door iedereen in gebruik worden genomen.

NZBStars

Een alternatief voor NZB Server is NZBStars. Deze server is een kloon van NZB Server en ziet er dan ook precies hetzelfde uit. Dit is dus een ideale optie wanneer NZB Server offline is of een storing heeft. Een mogelijk nadeel van NZBStars is dat deze server ook regelmatig offline is. Daarnaast wordt de website niet vaak geupdate.

NZBindex

Een laatste optie is NZBindex. Dit is een relatief oude website en dat kun je ook terugzien in de layout. Toch kan dit nog een prima website zijn om bestanden mee te vinden en te downloaden. Het is goed om te weten dat je bij NZBindex het beste van tevoren al duidelijk kunt weten wat je zoekt. Hoe specifieker de zoekopdracht, hoe beter de resultaten.

Welke Usenet provider is het beste?

Wanneer je veel gebruik wilt maken van nieuwsgroepen is het goed om te weten dat je hiervoor een goede Usenet provider nodig hebt. Je hebt misschien wel eens namen als Eweka, Tweaknews en Newshosting voorbij zien komen. Dit zijn voorbeelden van Usenet providers waarmee het nog makkelijker wordt om tal van bestanden te kunnen downloaden. Het is natuurlijk wel goed om te weten wat de beste Usenet providers zijn en hoe je deze kunt vinden.

Hier vind je eerst een overzicht van de aandachtspunten waar je op moet letten bij het kiezen van een Usenet provider. Op basis daarvan kun jij een provider vinden die het beste aansluit bij jouw wensen. De aandachtspunten:
1. De prijs: wanneer je verzekert wilt zijn van een provider met goede kwaliteit zul je gemiddeld tussen de 6 en 8 euro per maand betalen.
2. Retentie: hoeveel spots staan er op de servers en tot hoe ver gaan de berichten terug? Hoe langer de berichten op de server staan, hoe beter de retentie. Goede Usenet providers bieden een lange retentie. Hiermee kun je ook oudere bestanden nog extra lang downloaden.
3. Verbindingen/connecties: hoe meer verbindingen er beschikbaar zijn, hoe sneller het downloaden van bestanden gaat. Inmiddels bieden de meeste Usenet providers wel meerdere verbindingen aan. De snelheid van het downloaden is dan ook nog iets belangrijker om op te letten.
4. SSL: is er sprake van een SSL beveiligde verbinding? Dit is essentieel voor de veiligheid: zo worden bestanden versleuteld en veilig verstuurd. Een goede Usenet provider zal dit altijd aanbieden.
5. Aantal nieuwsgroepen: providers bieden over het algemeen toegang tot 100.000 nieuwsgroepen. Er zijn ook providers waarbij minder groepen worden aangeboden: let hier goed op en kies voor een provider met een ruim aanbod.
6. Proefversie: het is slim om te kiezen voor een Usenet provider met een trail van een aantal dagen. Zo kun je eerst deze proefperiode gebruik gaan maken van de provider om te ontdekken of dit iets voor jou is en of je het abonnement wilt afsluiten.

Wat zijn goede Usenet providers waar je uit kunt kiezen? Onder andere in Nederland is Eweka erg populair: niet alleen vanwege de stabiele en snelle verbinding, maar ook vanwege de voordelen op basis van de andere aandachtspunten. Ook Newshosting, UsenetServer en Tweaknews scoren vrijwel op alle punten hoog en zijn dan ook zeker een optie om uit te gaan proberen.

Is downloaden van nieuwsgroepen legaal?

Download je van Usenet, dan uploadt je niet. Dit is in tegenstelling tot peer 2 peer netwerken als BitTorrent. Uploaden en dus aanbieden van auteursrechtelijk beschermde bestanden is illegaal volgens de Nederlandse wetgeving. Met downloaden van Usenet overtreedt je de wet dus niet.

Leave a Reply