Spotnet review: is het nog de moeite waard?

Spotnet is al jaren een begrip online. Het is één van de meest gekozen programma’s om te gebruiken voor het downloaden van uiteenlopende soorten bestanden vanuit nieuwsgroepen. Hierbij heb je niet toegang tot alle nieuwsgroepen, maar tot de nieuwsgroepen waar jouw provider toegang tot geeft. Spotnet is freeware, wat inhoudt dat je deze software geheel gratis kunt downloaden. Maar is Spotnet ook daadwerkelijk de moeite waard? Hier vind je het onafhankelijke advies.

 

Hoe werkt Spotnet exact?

Spotnet maakt deel uit van het Usenet, een gedecentraliseerd netwerk dat vooral gebruikt wordt voor het uitwisselen en downloaden van diverse soorten bestanden. De software draait binnen dit Usenet netwerk, en gaat voor jou op zoek naar bestanden om te downloaden of te delen. Deze worden gevonden door nieuwsgroepen door te spitten. Dit zijn de communicatiekanalen van Usenet, veelal in de vorm van discussieforums. Deze kunnen zowel gebruikt worden voor discussies als voor het uitwisselen van informatie en bestanden.

Binnen de nieuwsgroepen zijn zogenaamde spots te vinden. Deze kunnen bestaan uit verschillende soorten bestanden. Films en muziek zijn hier goede voorbeelden van. Het mooie aan spots is dat je de inhoud kunt bekijken zonder dat je deze moet downloaden. Handig, want zo voorkom je dat je per ongeluk virussen of iets dergelijks binnen haalt. Wanneer je zeker weet dat je datgene wat je wilt downloaden ook daadwerkelijk gaat downloaden, kun je het bestand binnenhalen. Het downloaden van bestanden kan op de achtergrond plaatsvinden, zodat jij in de tussentijd iets anders kunt doen. De retentie van deze bestanden is 30 dagen.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van Spotnet?

Wat meteen opvalt aan Spotnet wanneer je het voor de eerste keer gebruikt, is het gemak waarmee je het kunt gebruiken. Het is een zeer toegankelijk programma dat zelfs voor leken eenvoudig is. Ook de lay-out speelt hier een grote rol in: deze is overzichtelijk en duidelijk. Daarnaast scheelt het een hoop dat de zoekfunctie verder ontwikkeld is. Waar deze jaren gelegen in oudere uitgaven nog wel eens onduidelijk was, is dit nu al lang niet meer het geval.

Spotnet maakt het je dus gemakkelijk om een bepaalde nieuwsgroep helemaal uit te spitten, zoekende naar diverse bestanden. Je vult de gegevens van de nieuwsgroep in het programma in, waarna alle relevante spots gevonden worden. Hierna kun jij door dit assortiment aan spots kijken, op zoek naar alle interessante bestanden voor jou.

Bovendien kun je het jezelf gemakkelijker maken door gebruik te maken van de filters. Waarom zou je alle bestanden doorzoeken als je alleen op zoek bent naar films? Je hebt vele categorieën om uit te kiezen, zodat je sneller en eenvoudiger dan ooit vindt wat je zoekt. Bovendien wordt ook aangegeven of een afzender betrouwbaar is of niet. Zo weet je zeker dat je niets louche downloadt. Wel wordt aangeraden dat je de beveiliging van je computer op orde hebt en dat je altijd goed oplet wat je downloadt. De veiligheid kan immers niet 100% gegarandeerd worden.

Om gebruik te maken van Spotnet, hoef je geen aparte Usenet server op te zetten. Het mag wel, mocht je dit prefereren. Daarnaast is het eenvoudig om zelf bestanden te delen middels het NZB bestand. Er wordt gebruik gemaakt van EU servers en SSL. Het aantal nieuwsgroepen en connecties is afhankelijk van je provider. Een nadeel van Spotnet is wel dat het alleen voor Windows te gebruiken is.

 

Conclusie

Alhoewel het jammer is dat Spotnet alleen gebruikt kan worden door Windows gebruikers, is het desalniettemin nog altijd één van de beste programma’s voor het vinden en delen van bestanden via nieuwsgroepen. Daarom is Spotnet nog altijd een aanrader.

 

 

Leave a Reply