Naast Spotnet is er inmiddels ook Spotnet 2.0. Deze versie van het programma is gemaakt door nieuwe ontwikkelaars, het oude team is niet betrokken. Dit nieuwe team vond dat het hoog tijd was om Spotnet door te ontwikkelen. Alhoewel het van nature een handig programma is om te gebruiken, stond het wat stil in zijn ontwikkeling. Het zoeken van bestanden binnen nieuwsgroepen op Usenet kon een stuk efficiënter uitgevoerd worden, daar was het team aan ontwikkelaars achter Spotnet 2.0 van overtuigd. Zij ontvingen de source code achter Spotnet, en de rest is geschiedenis. Maar is Spotnet 2.0 ook de ultieme versie van dit programma? Hieronder kun je meer lezen over dit programma, en of deze de moeite waard is.
Wat is Spotnet 2.0 precies?
Eén van de grootste nadelen van het originele Spotnet programma was het feit dat dit programma in tijden niet meer was bijgewerkt. Zo werden er dus geen verbeteringen aangebracht, en voor de veiligheid van een programma is dit ook niet top. Vele klachten werden dan ook gehoord over het zoeken naar bestanden. Dit werd simpelweg niet optimaal meer uitgevoerd door het programma. De voornaamste functie van Spotnet is dan ook om bestanden binnen nieuwsgroepen op Usenet te vinden en te downloaden. Als deze voornaamste functie niet naar behoren wordt uitgevoerd, wat is dan nog het nut van het programma?
Het team aan ontwikkelaars achter Spotnet 2.0 vond dat het tijd was voor verandering. Zij vroegen of zij een kijkje mochten nemen naar de originele source code van het team achter het originele Spotnet. De basis die gelegd werd door het originele programma heeft dan ook het fundament gevormd van deze nieuwe versie. Qua opzet zijn de programma’s dan ook vergelijkbaar. Spotnet 2.0 maakt het je echter nog eenvoudiger om de bestanden binnen nieuwsgroepen te vinden die je zoekt. Hoe gaat dit precies in zijn werk?
Spotnet 2.0: hoe gaat het in zijn werk?
In principe werkt Spotnet 2.0 met dezelfde opzet als zijn kleinere broertje. Aan de hand van dit programma haal je een database met zogenaamde spots van een nieuws server. Binnen deze database kun je op zoek naar bestanden. Dit kunnen diverse soorten bestanden zijn. Een tekstbestand is een goed voorbeeld, maar ook downloads zoals muziek, film en boeken zijn mogelijk. Wanneer je het bestand gevonden hebt dat je zocht, kun je deze eenvoudig en snel downloaden middels het programma.
Omdat Spotnet 2.0 voorzien is van meer filters dan oudere versies, gaat het zoeken van bestanden eenvoudiger en sneller dan ooit. Bovendien zijn de databases die je binnen haalt enorm. Wie weet ontdek je wel interessante bestanden waarvan je niet wist dat je ze wilde downloaden.
Wat zijn de voor- en nadelen van Spotnet 2.0?
Spotnet 2.0 is in alle opzichten een verbeterde versie van Spotnet. Dit houdt in dat je sneller de bestanden kunt vinden die je zoekt, onder meer vanwege het verbeterde filter systeem. Daarnaast zijn de databases groter en kun je ook de manieren waarop je deze weergeeft zelf bepalen. Fijn, want de oude weergave van het originele programma werd niet door iedere gebruiker gewaardeerd. Je hebt hier nu voortaan dus zelf meer invloed op. Daarnaast wordt bij Spotnet 2.0 vaker aangegeven of een aanbieder van downloads betrouwbaar is of niet. Dit maakt Spotnet 2.0 niet algeheel veiliger, maar hierdoor ben je ook gegarandeerd van een hogere kwaliteit downloads. Vooral voor films en series kan dit een hoop verschil maken.
Spotnet 2.0 kun je gratis downloaden vanaf de site van de ontwikkelaars. De hoeveelheden nieuwsgroepen en connecties binnen de database zullen groter zijn dan eerst, maar zullen nog altijd afhankelijk zijn van je provider. Er wordt gebruik gemaakt van EU servers en SSL. Daarnaast wordt het gebruik van een VPN aangeraden wanneer je van dit programma gebruik wilt maken. Zo kun je veilig en anoniem verbinding maken. Er zijn usenet providers die gratis VPN aanbieden, vandaar dat we een overzicht hebben gemaakt.
Spotnet Alternatief
Er zijn verschillende Spotnet alternatieven: volledig online varianten, of vergelijkbare newsreaders als GRABit en NZBget. Online zijn er verschillende zoekmachines, waarvan NZBServer de bekendste is. Deze zoekmachine werkt op basis van Spotweb, een online protocol met dezelfde achterliggende database als Spotnet. Spotweb kun je ook zelf ‘hosten’, op een server bijvoorbeeld, maar ook op een NAS zoals QNAP of Synology. Zo kunnen nieuwe releases automatisch worden gedownload en hoeft je desktop niet standaard aan te staan.