Eweka review: nog altijd relevant of oude dinosaurus?

Eweka Internet Services is één van de oudste Usenet providers binnen Nederland. Al sinds 2001 biedt deze provider hoogwaardige internet services aan zijn klanten. Vooral de toegang tot het Usenet is een groot selling point van deze provider. Echter rijst de vraag wel: is deze provider nog relevant? Immers is het zo dat providers moeten blijven innoveren om bij te kunnen blijven. Anders raak je je goede positie kwijt en ga je als bedrijf kopje onder. Hoe zit dit bij Eweka? Is deze provider nog altijd de moeite waard? Je leest het hieronder.

eweka usenet account

Wat is Eweka precies?

Er is geen grotere Usenet provider binnen Nederland dan Eweka. Het is een zogenaamde payserver provider. Dit houdt in dat je voor de services van deze provider betaalt, maar je krijgt hier dan ook een hoop voor terug. Ten eerste kun je op een veel hogere snelheid gebruik maken van nieuwsgroepen. Zoals je misschien wel weet, was het originele doel van nieuwsgroepen om bestanden uit te wisselen. Vroeger ging het louter om tekstbestanden, maar inmiddels kun je ook hele films of muziekalbums uitwisselen via deze groepen. Echter zul je dan wel een fatsoenlijke internetsnelheid moeten hebben.

Velen zijn geneigd daarom te kiezen voor gratis services. Echter is goedkoop duurkoop, ook op dit vlak. De internetsnelheden liggen laag en vaak krijg je niet meer dan een tekstbestand fatsoenlijk gedownload. Dat kan tegenwoordig echt niet meer. Daarom kies je voor een payserver provider zoals Eweka. Deze geeft je toegang tot vele nieuwsgroepen, biedt je een hoge snelheid, ondersteunt SSL en je kunt ook nog eens gebruik maken van een gratis proefperiode om te ontdekken of deze payserver provider bij je past. Deze periode duurt 7 dagen, waarbij je tot 300 GB gratis kunt downloaden. Zo kun je gelijk ervaren wat de voordelen zijn.

 

De voor- en nadelen van Eweka

Eweka is een begrip als het gaat om providers van het Usenet netwerk. Ten eerste vallen ze op door hun lage prijzen. Dit is echter geen indicator van kwaliteit. De prijs is namelijk zo laag omdat het bedrijf achter Eweka gebruik maakt van hun eigen servers over de hele wereld. Waar andere payserver providers afhankelijk zijn van derde partijen (waardoor de prijs van je abonnement omhoog gaat), is dit bij Eweka niet het geval. Daarnaast zijn de downloadsnelheden helemaal top en is er een retentie van maar liefst 3900 dagen. Uploads van 10 jaar terug zijn dus nog gewoon terug te vinden.

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten abonnementen, zodat je kunt kiezen welk pakket het beste bij je past. Ten eerste is er het standaard abonnement. Deze kost je 7.5 euro per maand. In ruil hiervoor krijg je toegang tot het Usenet met een snelheid van 50 MBit per seconde. Er zijn geen limieten qua downloads. 8 verbindingen zijn mogelijk, je kunt gebruik maken van SSL en je hebt bijna 3900 dagen retentie. Daarnaast kun je kiezen voor het high-speed abonnement. Zoals de naam al aangeeft, kun je hierbij gebruik maken van een hoge download snelheid van 300 MBit per seconde. Ook kun je in plaats van 8 gebruik maken van 20 verbindingen tegelijk. Dit kost je 9.6 euro per maand. Allen zijn perfect voor het downloaden van bestanden via Spotnet.

 

Conclusie

Op het gebied van Usenet providers zijn er weinigen beter dan Eweka. Zij bieden je een snelle toegang tot vele nieuwsgroepen voor een goede prijs. Bovendien zijn de internetsnelheden snel, voor zowel downloaden als uploaden. Anoniem downloaden is mogelijk met SSL, je hebt de keuze tussen 8 of 20 verbindingen, er wordt gebruik gemaakt van EU servers en je hebt vele dagen retentie.

Leave a Reply