Spotweb downloaden en installeren

Wil je zelf Spotweb installeren? Met Spotweb kan je een website zoals nzbserver op je eigen computer installeren. Spotweb wordt vaak online Spotnet genoemd omdat er veel overeenkomsten zijn. Je hebt een goede payserver nodig om de spots te kunnen ophalen. En, als je zelf spots wilt toevoegen heb je een payserver nodig waarmee je ook kan posten. Wij raden Eweka aan, Eweka is gedurende een week gratis te proberen. Als je een paar euro per maand wilt besparen kan je ook kiezen voor UsenetBucket (free trial). Deze Usenet provider is redelijk goed en staat posten ook toe.

In de onderstaande handleiding laten wij je zien hoe je zelf Spotweb kan installeren.

WAMP downloaden en installeren

Spotweb heeft een database, PHP en een webserver nodig, anders werkt het script niet. WAMP is een makkelijke alles in een oplossing. Download WAMP hier.  Kies voor de 64 bits versie, tenzij je computer ouder dan 8 jaar is. Als je computer ouder is dan 8 jaar moet je de wampserver3.1.9_x86.exe versie downloaden. Installeer WAMP, alle instellingen staan goed. Aan het einde van de installatie vraagt WAMP welke browser je wilt gebruiken. Standaard wordt Internet Explorer gebruikt, maar als je een andere browser wilt gebruiken, kan je daar naar toe bladen.

andere browser voor spotwebIn de afbeelding hiernaast kan je zien hoe je dan moet doen. Als je een browser hebt ingesteld wordt je gevraagd welke tekst editor je wilt gebruiken. startStandaard wordt kladblok, notepad in het Engels, gebruikt, wat uitstekend is. Klik op ja. Dubbelklik op het desktop icoontje om WAMP te starten. Controleer of WAMP werkt. Ga naar localhost, door in de browser 127.0.0.1 in te voeren. Als je WAMP ziet met de tekst “Server Configuration” dan is de installatie geslaagd. Zie je niets? Probeer WAMP dan nog een keer op te starten en wacht enkele minuten. Als ook dit niet werkt, is het mogelijk dat je Firewall een probleem veroorzaakt.

Spotweb downloaden

wissen spotweb installerenAllereerst moet je Spotweb downloaden. Dat kan je doen door naar Github te gaan. Zoek naar de groene knop met de tekst Clone/download. Kies voor Download ZIP. Nu wordt er een ZIP bestand gedownload. Klik met je rechtermuisknop op dit bestand en kies voor uitpakken. Het Spotweb script wordt nu uitgepakt. Klik op de uitgepakte folder en selecteer alles, zodat je het kan kopieren.

Dan gaan we nu even terug naar WAMP. Zoek de folder WWW op. Wis alles in de folder. Ga nu terug naar de Spotweb folder die je net hebt gedownload van Github. Kopieer de inhoud van de Spotweb folder en plak deze in de WWW folder van WAMP. Open een browser en ga naar 127.0.0.1/install.php je krijgt nu een scherm met de benodigde instellingen om Spotweb te installeren. Klik op Next, onderaan de pagina. Je moet nu een database aanmaken, anders zal Spotweb niet werken.

Database aanmaken

spotweb databaseOm een database aan te maken moet je op het WAMP icoontje klikken. Klik 1 keer met de linkermuisknop. Er verschijnt nu een menu, klik bovenaan het menu op ‘PHPmyAdmin‘. Je ziet nu een scherm waarin je moet inloggen. Vul als gebruikersnaam root in en laat het veld waar een wachtwoord moet worden ingevuld leeg.

Klik op Databases en kies voor ‘Database aanmaken’. Ga daarna naar het tablad ‘Rechten’. Klik op ‘Gebruikersaccount toevoegen’. Maak een gebruikersnaam en wachtwoord aan en sla deze goed op. Ga als laatste naar ‘Globale rechten’ en selecteer alles. Je kan daarna onderaan de pagina op ‘Starten’ klikken. Nu je een database, gebruikersnaam en wachtwoord hebt, kunnen we teruggaan naar de Spotweb installatie. Ga naar 127.0.0.1/install.php

Spotweb installeren

payserver ewekaJe moet nu de database, gebruikersnaam en het wachtwoord invoeren dat wij zojuist hebben aangemaakt. Als alles goed is ingevuld, kan je op volgende klikken.
In het scherm dat volgt, moet je je payserver gegevens invoeren. In dit voorbeeld gebruik ik Eweka. Heb je nog geen payserver? Probeer dan Eweka, je kan Eweka een week gratis en vrijblijvend gebruiken. Als je de payserver gegevens goed hebt ingevoerd kan je op ‘verfiy usenet server’ klikken.

public of privé ewekaJe krijgt nu nog een laatste vraag. Wil je Spotweb Public, Shared of Private gebruiken? Als je kiest voor Public kan iedereen je installatie zien. Je hebt dan een soort website, zoals nzbserver.com, die voor iedereen toegankelijk is. Dat wil je waarschijnlijk niet, aangezien dit soort nzb websites niet zijn toegestaan. Kies voor Shared of Private, dan kan je de Spotweb prive gebruiken of delen met mensen die je het wachtwoord geeft.

Als dit goed is ingevuld, werk Spotweb en kan je je eigen Spotweb website bekijken op localhost, vul 127.0.0.1 in, in je browser.

Inloggen op Spotweb

Allereerst moet je inloggen op Spotweb. Dat kan door rechtsboven op ‘Inloggen’ te klikken. Voer gebruikersnaam en het wachtwoord in die je tijdens het Spotweb installatie process moest invoeren.

spots ophalenDaarna moet je als allerlaatste linksover op ‘Ophalen’ klikken. Spotweb zal nu alle spots gaan ophalen die je payserver kan vinden. Ook hier gaat op, heb je een goede payserver, dan kan je veel spots verwachten. Heb je een payserver met een lage retentie, dan krijg je veel minder spots te zien. Eweka heeft als voordeel dat je spots op kan halen die meer dan 4000 dagen geleden zijn gepost. 

 

Gratis Usenet proberen?

We hebben aantal goede betaalde usenets op een rijtje gezet, die een free trial aanbieden. Zo kun je een paar tegelijkertijd gratis proberen en vergelijken. Vergeet alleen niet je abonnement stop te zetten als je er geen gebruik van wil maken!