Downloaden uit nieuwsgroepen

Usenet is een netwerk dat bestaat uit nieuwsgroepen. Er zijn in totaal meer dan 200.000 nieuwsgroepen. De meeste zijn totaal onbelangrijk. Ze bevatten tekstbestanden en worden door mensen gebruikt om informatie uit te wisselen zoals dat ook gebeurd op forums. Maar, sommige nieuwsgroepen bevatten binaire bestanden. Multimedia, films, muziek, games, ebooks, app’s en nog veel meer. Je kan deze bestanden vrij makkelijk uit nieuwsgroepen downloaden.

Hoe werken nieuwsgroepen?

Er zijn groepen voor allerlei onderwerpen. In de meeste zijn alleen tekstbestanden te vinden. Handleidingen, mensen die vragen aan elkaar vragen en af en toe reclame. Dit soort bestanden kan je ook gewoon downloaden met een gewoon email programma zoals Mozilla Thunderbird.

Er zijn echter ook nieuwsgroepen die speciaal gewijd zijn aan een onderwerp. Zo zijn er groepen speciaal voor Playstation games, er zijn groepen voor Nederlandse DVD’s, voor voetbal, voor ebooks, je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een nieuwsgroep voor te vinden. Er zijn ook enkele groepen, zoals alt.binaries.boneless waar mensen van alles in posten. Dergelijke groepen noemt men dump groepen.

Toegang krijgen, zoeken en downloaden

Het is erg makkelijk om nieuwsgroepen te doorzoeken. Er zijn talloze manieren om dat te doen. Zo zijn er NZB zoekmachines, zoals binsearch.info maar er zijn ook handige websites die veel prettiger werken, zoals de website nzbserver, ook bekend als online Spotnet. En er zijn programma’s waarmee je Usenet nieuwsgroepen kan doorzoeken. Het meest gebruikte programma is Spotnet.

Het programma Spotnet is speciaal voor Windows gemaakt en is geschikt om in nieuwsgroepen te zoeken en direct met Spotnet zelf een bestand te downloaden. Veel mensen kiezen daarom voor Spotnet. Zoeken en downloaden met een programma, makkelijker kan het niet. Maar er zijn ook downloaders die liever wat meer controle hebben. Ze gebruiken nzbserver, online spotnet, en zoeken naar een bestand. Als ze dat bestand hebben gevonden, downloaden ze een zogenaamd nzb bestand uit een nieuwsgroep. Dat nzb bestand openen ze dan met een download programma, zoals NZBget of SABnzbd. Maar er zijn ook oplossingen zoals Spotweb. Dit is een klein programma waarmee je een eigen nzbserver kloon op je PC kan zetten.

Noodzakelijk om te downloaden uit nieuwsgroepen

Je kan nieuwsgroepen makkelijk doorzoeken middels websites. Maar om bestanden te downloaden uit nieuwsgroepen heb je een nieuwsserver nodig. Er zijn gratis nieuwsservers maar daar kan je alleen tekstbestanden mee downloaden. Om binaire bestanden te downloaden heb je een betaalde nieuwsserver nodig. Een nieuwsserver waar je voor moet betalen noemt men een payserver. Een payserver kost gemiddeld 7 euro per maand maar voor 3 euro kan je al een simpele payserver krijgen. Er is echter een omweg om onder de betaling uit te komen.

Gratis payserver voor nieuwsgroepen

Er zijn enkele Usenet providers die je gratis toegang geven tot een payserver. Ze doen dat omdat ze hopen dat je later een abonnement afsluit. Een van de beste payservers voor Spotnet, Spotweb en andere manieren om te downloaden is Eweka. Bij Eweka kan je een hele week gratis downloaden zonder ergens aan vast te zitten. Na de proefweek stopt de payserver er gewoon mee. Tijdens de week kan je downloaden wat je wilt en je zit dus helemaal nergens aan vast.

nieuwsgroepen downloaden met eweka